Entree Visie Missie PoppenVilla leading PoppenVilla light Voor wie Kinderopvang School Gezondheidszorg Geriatrie Bestelmodules Leveranciers Nieuws Contact
 
 
 
   
 
 
     
 

PoppenVilla by Liliane®

 
 

De kindhoge PoppenVilla by Liliane® op wielen is de duurzame woning voor poppen en knuffels van 30 centimeter, en voor hun auto's. Inclusief een design interieur, een auto-hellingbaan en opbergladen. Gemaakt van berken multiplex | dubbel transparant gelakt, massief beuken hout, roestvrijstaal, plexiglas. De metalen wielen beschikken over voetremmen. CE | European and US standards for safety EN 71-1 71-2 71-3 | ASTM F 963-11 | TÜV | FSC. Dutch design vanaf 1999. To house their most important emotions.

 
     
 
 
Visie en missie Liliane Limpens, ontwerper van de PoppenVilla by Liliane®
 

   
   

VISIE MISSIE LILIANE LIMPENS -

 

ONTWERPER POPPENVILLA BY LILIANE®

 

Als de kinderen van de kinderen [poppen] in hun eigen duurzame, prachtige huis met lichtinval en ruimte wonen, dan heeft dit zijn weerslag op het welbevinden en de veerkracht van hun jonge ouders.

 

De PoppenVilla vindt haar oorsprong in de ervaringen, de waarnemingen uit mijn jeugd.

 

Als meisje zag ik het onvermogen van volwassenen om zich te verplaatsen in het gevoelsleven van een kind. Ik zag de intentie van mijn ouders die ontoereikend bleek om hun nakomelingen een veilig en liefdevol huis te geven. Ik zag hun isolement, hun omgang van dreiging en bedreiging, hun schaamte.

 

En toch ook zag ik, vanachter het raam in de woonkamer, de liefde van mijn vader voor zijn kinderen terwijl hij in de tuin een houten wip en een schommel maakte. Ik zag de liefdevolle zorgvuldigheid van mijn moeder als ze handwerkte. Ik wandelde blij met mijn pop Liesje in haar gloednieuwe, luxe wandelwagen. Bedroefd ook dat deze mooie, zo ogenschijnlijk eenvoudig te realiseren, verbinding er niet was met de levende mensen om me heen. Ik droomde voorzichtig over een toekomstig leven waar warmte, vertrouwen, bloei, vriendschap, vrijheid zouden zijn. In het spel met Barbie-poppen zette ik, samen met een vriendinnetje, de eerste stappen om dat nieuwe spoor aan te leggen.

 

Als meisje hoopte ik een volwassene te vinden die ik in vertrouwen kon nemen. De kennis en de directheid van de woordentaal waren daarvoor niet geschikt. De beeld- | speltaal wel.

 

Deze ingrediënten komen tezamen in het ontwerp van de PoppenVilla. Ze is een antwoord. Ze is blijheid. Ze is een domein, een veilige haven voor kinderen. Waar datgene is of kan komen wat ze wensen. Ik bouwde de villa voor mijn dochter en zoon, en wilde haar vervolgens graag doorgeven aan alle kinderen. Na een werkzaam leven in de journalistiek en de ontsluiting van informatie-bronnen besloot ik in 1999 een eigen bedrijf te starten, uitsluitend met de PoppenVilla by Liliane®, het eerste duurzame en exclusieve woonhuis voor poppen van 30 centimeter, en hun auto's.

 

Met het ontwerpen van de PoppenVilla is het gelukt om een voornemen 3D gestalte te geven. Dit voornemen was er vanaf medio 1960 in een verre vorm. Zou ik later in staat blijken om iets te bedenken zodat de woordeloze taal van kinderen hun ouders en begeleiders in het onderwijs, de kinderopvang, de noodopvang en de gezondheidszorg beter bereikt?

 

De PoppenVilla by Liliane® is nu dagelijks betekenisgevend voor duizenden kinderen, in Europa, US, Australië, Singapore, Nieuw Zeeland en Canada. Op eigen wijze draag ik dankbaar bij aan de kwaliteit van de basis van het leven van mensen. Een fundament waar ze hun hele verdere leven op zullen gaan bouwen. Het begin ligt bij de start. Bij de kinderen van de kinderen.

 
To house their most important emotions.
 
Liliane Limpens | ontwerper
 
PoppenVilla by Liliane® to house their most important emotions
 
 
 
 

   
   

AUTONOMIE

 
 

De PoppenVilla is het domein van de kinderen, uitsluitend zij bepalen er de waarden en normen, omgangsvormen, perspectieven en vrijheden. Volwassenen hebben er něets te zeggen en zijn uitsluitend welkom op uitnodiging. De villa trekt de aandacht van kinderen naar hun eigen leven. Dat is precies de plek waar ze hoort. Zo focussen kinderen minder op de wereld van de volwassenen. #mindful

 

"Mijn advies voor de afwending van de grootste gevaren: autonomieverlies en de opsplitsing van de mensheid door Artificial Intelligence en biotechnologie. Het belangrijkste is geestelijk evenwicht en emotionele intelligentie. Hiermee kunnen kinderen zichzelf later telkens opnieuw uitvinden in een heel veranderlijke wereld." - Yval Noah Harari | auteur van Sapiens.

 
 
 
 

   
   

BASIS

 
 

Een kind heeft maar één kans op een goede start, niemand kan die overdoen. Voor een baby zijn de geur, het ruizen van het voortbewegen, de wijze van vastgehouden worden, de stemklank van de ouder[s] de belangrijkste elementen. Daar is herkenning, houvast, liefde.

 

De eerste duizend dagen, van de conceptie tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor iemands levenslange gezondheid. Alles wat in het latere leven volgt draagt de kenmerken van dit basis DNA.

 

'Als een mensenleven zo wordt beďnvloed door die eerste periode, moet daar echt veel meer aandacht naar uitgaan." - Tessa Roseboom | hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid AMC.

 
 
 
 

   
   

COMMUNICEREN

 
 

De woordentaal is vooral van volwassenen, de speltaal die van kinderen. Ik streef ernaar om de non-verbale kinderstemmen in de wereld van de volwassenen respectvol te laten doorklinken.

 

"In het zorgvuldig, vooral intuďtief, waarnemen van spel kan de taal van jonge kinderen begrepen worden. Gó Children, show them your inner world." - Liliane

 
 
 
 

   
   

CONNECTIE MET DE AARDE

 
 

Spelen met de PoppenVilla by Liliane® is spelen met hout. Jonge kinderen kunnen zo het natuurproduct hout voelen, hout ruiken, hout zien. Hout is zo'n wezenlijk en prachtig product. Door ermee te spelen zullen kinderen verbondenheid ervaren met hetgeen de aarde ons schenkt. De villa levert een bijdrage aan een duurzaamheidsbewustzijn op jonge leeftijd.

 

'Building a sustainable earth begins primarily in the basis of life, on the foundation of young children.' - Liliane

 

De PoppenVilla heeft het houtkeurmerk FSC - Forest Stewardship Council - dat ontwikkeld is om de biodiversiteit en ecologische processen van bossen te beschermen.

 
 
 
 

   
   

CONTACTLEGGING

 
 

Het indirecte is uiteindelijk, vooral in een nieuwe situatie, vaak de meest directe route. Ŕls kinderen spelen voelen ze zich veilig. Veiligheid is nodig om echt in contact met hen te kunnen komen. Het werkt subliem: speels starten, ieder op een krukje bij de villa en elkaars poppen samen laten praten, en hen activiteiten laten ondernemen.

 

Het Zweedse  kinderziekenhuis Astrid Lindgrens Stockholm gebruikt de PoppenVilla by Liliane® op haar afdeling creatieve therapie: "Ernstig zieke kinderen kijken bijna niet naar elkaar. Ze kijken vooral naar de grond. We zochten lang naar een object dat het contact stimuleert tussen jongens en meisjes. De PoppenVilla by Liliane® is een schot in de roos."

 
 
 
 

   
   

CREATIVITEITSONTWIKKELING

 
 

Spel draagt bij aan creatief denken en doen.

 

"Spelen bevredigt de basale menselijke behoeften aan onder meer vrijheid, verbondenheid en flow. Door te spelen leren kinderen hun gedrag te reguleren, met anderen te onderhandelen, problemen op te lossen. Volwassen wetenschap vereist veel speelsheid! Wetenschappers spelen met verschillende mogelijke hypotheses en mogelijkheden." - Scott Barry Kaufman | Imagination Institute US.

 
 
 
 

   
   

DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING

 
 

Kinderartsen, -psychologen, -psychiaters en speltherapeuten gebruiken de PoppenVilla by Liliane® voor contactlegging en voor de observatie van het kind. Ten behoeve van diagnostiek, behandeling, de verwerking van een ziekenhuisopname en van eventuele traumatische ervaringen die gerelateerd zijn aan het ziekenhuis. Samen met de eigen pop of auto naar de dokter!

 

"Als kind weet je alles, maar je kunt het alleen niet in woorden uitleggen." - Griet op de Beeck.

 
 
 
 

   
   

DROMEN | FANTASEREN

 
 

Mijn beweegreden om de PoppenVilla by Liliane® te ontwerpen is om aan kinderen en aan hun kinderen - hun poppen - een eigen droomvilla te geven, een veilige haven. In een topkwaliteit. Voor hun handzame lievelingspoppen van 30 centimeter.

 

"In het poppenspel kon ik destijds wegdromen over een bloeileven in de toekomst, het hielp me om een beetje te ontsnappen aan de gezins- en schoolbeklemming. Een leven als een lieve mama en als een autonome vrouw met een onderscheidende denk- en daadkracht, die ik zou inzetten voor een beter bereik van de innerlijke tonen van kinderen.

 

In Scott Tracy van de Thunderbirds zag ik als klein meisje de blauwdruk van de man met wie ik later zou willen leven en werken. Integer, empathisch, een trefzekere communicatie, stressbestendig en gericht op het efficiënt redden van mensen- en dierenlevens op heel geavanceerde, unieke wijze." - Liliane

 
 
 
 

   
   

EMPATHIE

 
 

Nu jongens op grote schaal de specifieke jongenspop gebruiken verandert er iets. Door vanuit de positie van de pop - de ander - te spelen wordt hun empathisch vermogen geprikkeld. De inprinting van waarden en [omgangs-] normen vindt op jonge leeftijd plaats.

 

Het vermogen van een moeder om vroeg af te stemmen op de gevoelens en gedachten van haar baby, helpt haar kind om te leren meevoelen met de innerlijke levens van andere mensen." - Dr Elizabeth Krik | University of York.

 
 
 
 

   
   

GELIJKWAARDIGHEID

 
 

Eigenlijk is het zo dat ik met de PoppenVilla by Liliane® een gewenst beeld creëer: kinderen hebben recht op exact hetzelfde als hun ouders… of misschien zelfs wel een beetje meer… ‘Papa en mama een granieten aanrechtblad, roestvrijstalen kranen, dubbele wastafels, een design bed… dan voor de kinderen en hun poppen-kinderen eveneens!’

 

"Volwassenen kunnen aanzienlijk meer leren van kinderen dan waarvan nog dikwijls wordt uitgegaan, met name van hun hogere sensitiviteit. Deze optie zorgt voor een betere doorstroming van het contact. De PoppenVilla visualiseert deze gelijkwaardigheid en daarin ervaren kinderen respect, liefde. Net zo waarachtig als hout." - Liliane

 
 
 
 

   
   

GEZELLIGHEID

 
 

Het is gezellig om kinderen te zien opgaan in hun fantasiewereld, mee te gaan in hun beelden, te luisteren naar de verschillende stemmetjes die ze gebruiken om poppen van elkaar te onderscheiden.

 

"Niets mooiers dan je kind te zien spelen en haar fantasie te zien ontwikkelen".

 

"Home means the place where our soul feels that it has found its proper physical container, where, everyday, the objects we live amongst quietly remind us of our most authentic commitments and loves" | Alain de Botton.

 
 
 
 

   
   

HECHTING

 
 

Poppen en knuffels van 30 centimeter zijn door hun handzame grootte en vorm dikwijls de lievelingen van kinderen, zij vervullen een hechtings- en vertrouwensfunctie. Hun auto's, ski's, fietsen, skateboards, sleeën en paarden hebben in de villa een eigen entree via de auto-hellingbaan.

 

"As soon as you see the DollsVilla by Liliane® your heart will explode with a child's excitement, however old you are." - Olive Bell Moon Picnic UK | US.

 
 
 
 

   
   

INTUĎTIE

 
 

Als kinderen met poppen spelen, spelen ze met hun eigen drijfveren, verlangens. Poppen symboliseren hun intuďtie, hun ziel. Zoals in het sprookje Vasalisa.

 

"De pop is het symbolische homunculi, kleine leven. Ze is het symbool van het numineuze dat in mensen verborgen is. Ze is een kleine en stralende kopie van het oorspronkelijke Zelf. Oppervlakkig gezien is het slechts een pop. Maar omgekeerd is er een klein stukje ziel dat alle kennis bevat van het grotere ziele-Zelf. In de pop bevindt zich, in verkleinde vorm, de stem van de oude La Que Sabe, Zij Die Weet." - Clarissa Pinkola Estés | Women who run with the wolves.

 
 
 
 

   
   

MOTORIEK

 
 

In de zorg voor kinderen met [meervoudige] beperkingen ondersteunt de PoppenVilla by Liliane® het werk van leerkrachten, orthopedagogen, logopedisten, fysio- en ergotherapeuten. De mobiele villa op kindhoogte en het handzame formaat van de meubels zijn zo geschikt voor spel door kinderen met een minder verfijnde bewegingsmotoriek.

 

"Oh wow! No plastic, no pink, no shapeless design that takes kids for idiots… Just a simple and clean design, that helps kids to learn something we should all instil: less is more. Sharp details." - Marianne Charbonneau | architect Canada.

 
 
 
 

   
   

NOODOPVANG

 
 

Er zijn kinderen in nood die ondergronds leven. Mijn wezen gaat vooral uit naar hen: 'Maak jullie kenbaar in jullie eigen taal. Praat met ons, speel!'

 

De PoppenVilla by Liliane® draagt bij aan een warmere woonatmosfeer in de [nood] opvang en appelleert aan een gevoel van eigenwaarde bij de kinderen. De villa toont in daad respect voor hen, onder meer door de kindhoogte en het gebruik van duurzame materialen. Samenspel via de villa houdt de directe confrontatie wat op afstand, waarna het sluiten van vriendschap met lotgenoten en het verwerken van ervaringen iets eenvoudiger wordt.  Zorgverleners gebruiken de villa professioneel.

 

"De PoppenVilla by Liliane® is een uniek speelmeubel dat de drempel om met kinderen in contact te komen sterk verlaagt.” -  Alliantie Kind in Gezin | inhuisplaatsen.nu

 
 
 
 

   
   

OBSERVATIE

 
 

De PoppenVilla by Liliane® is leerzaam voor ouders en zinvol voor professionele zorgverleners, met name voor de observatie van kinderen in hun eigen wereld, in hun eigen taal. Door te luisteren naar de verhalen, door te kijken naar hun spelbewegingen 'ontpopt' de ontwikkelingsfase van een kind zich. Ook daar waar sprake is of lijkt te zijn van een stagnatie.

 

"De afdelingen Psychiatrie en Psychologie van het AZM gebruiken de PoppenVilla by Liliane® voor de observatie van het kind en van de ouder - kind interactie, en ten behoeve van de verwerking van de ziekenhuisopname en van eventuele traumatische ervaringen die gerelateerd zijn aan het ziekenhuis." - Maastricht Universitair Medisch Centrum - Prof. Dr. Jim van Os | hoofd van de afdeling Psychiatrie MUMC.

 

De vakgroep Psychologie van de Universiteit van Silezië in Katowice Polen gebruikt sinds 2014 de PoppenVilla by Liliane® in haar grote observatieruimte voor kinderen met trauma.

 
 
 
 

   
   

ONTSPANNING

 
 

"De villa is blank gelakt. De afwezigheid van kleur zorgt ervoor dat het speelmeubel een rustig element in een ruimte is. Dit is van invloed op het - dikwijls turbulente - gemoed van kinderen. Bovendien brengen de poppen en hun accessoires al een overvloed aan kleur mee."

 

"Ik zie hoezeer het villaspel bijdraagt aan hun plezier, aan verwerking van hun trauma en uithuisplaatsing, aan hun taalontwikkeling en samenspel." - Mathilde Lievers-Wolfard | meerscholen directeur primair onderwijs Groningen.

 
 
 
 

   
   

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

 
 

"Het is mooi om van de ouders te horen hoe ze de PoppenVilla by Liliane® gebruiken, om de kinderen 'dagelijkse dingen' bij te brengen." 

 

"Ouders die zich telkens in hun kind verplaatsen, dragen sterk bij aan een gezonde emotieregulatie van hun baby. Doordat de ouder helpt de interne ervaringen van de baby te co-reguleren, leert de baby emoties niet te ervaren als overweldigend en overspoelend, maar als hanteerbaar. De co-regulatie tussen ouder en baby kan zich op die manier langzaam doorontwikkelen tot gezonde zelfregulatie van de peuter, kleuter en later het kind." - UvA.

 
 
 
 

   
   

REVALIDATIE

 
 

Spelenderwijs een beetje vergeten dat je eigenlijk aan het revalideren bent.

 

"De PoppenVilla biedt hier de kinderen van ouders met ernstig, niet-aangeboren hersenletsel afleiding. Professionele inzet, door middel van rollenspel. Dan spelen we na hoe de situatie thuis was. Wie sliep waar? Wat deed mama thuis in huis voordat het ongeluk gebeurde? Zo is het voor kinderen soms makkelijker om dingen te vertellen. Ik hoorde van een moeder: ‘Ze willen naar Heliomare komen, niet alleen voor papa maar ook om met de poppen te spelen’ "- Melissa Cabaret-Wesselius | Heliomare Revalidatie Wijk aan Zee.

 

"De PoppenVilla wordt binnen de kinderrevalidatie in de therapeutische peutergroepen gebruikt en dient verschillende ontwikkelingsdomeinen. De villa heeft meerwaarde, onder andere voor de sensomotorische ontwikkeling: exploratie, oog/arm- en oog/handcoördinatie en tactiele prikkelverwerking. Kinderen in een rolstoel kunnen ook de kindvriendelijke materialen gebruiken." - Lisi van Hees-Kreckler | Sint Maartenskliniek voor Revalidatie Nijmegen.

 

"Inzet van de PoppenVilla in de therapeutische peutergroepen van de vroegrevalidatie. De PoppenVilla is een pronkstukje van de vroegrevalidatie. Op alle jonge kinderen heeft dit poppenhuis een grote aantrekkingskracht. Door de grootte kunnen ook kinderen met minder motorische mogelijkheden leuk en fantasievol spelen en dat is een grote meerwaarde. Het poppenhuis verhuist regelmatig van de ene naar de andere peutergroep of staat op de kamer van de psychosociale dienst  waar kinderen kunnen spelen tijdens gesprekken met ouders. Het poppenhuis is waardevol spelmateriaal voor de kinderen. Voor de behandelaars is het waardevol om te observeren hoe kinderen zelfstandig spelen en in rollenspel hun fantasie gebruiken." - Marleen Philippens | Pedagoog vroegrevalidatie (MEd) | Adelante Zorggroep Valkenburg a/d Geul.

 
 
 
 

   
   

ROLLENSPEL

 
 

In ziekenhuizen is het rollenspel met poppen effectief om kinderen voor te bereiden op een operatie en op de fasen van herstel thuis. In het basisonderwijs bevordert rollenspel hun sociale vaardigheden en hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De PoppenVilla by Liliane® wordt temidden van leer- en spelmiddelen ondergebracht in de categorie rollenspel.

 

"De PoppenVilla by Liliane® is een heel mooi en praktisch middel dat ik al voor een aantal cliënten heb kunnen gebruiken. Ten eerste voor de contactlegging met het kind maar daarnaast ook om het kind te observeren in zijn|haar spel: imitatiegedrag, fantasie, samenspel. De villa wordt ook gebruikt om bepaalde 'moeilijke' situaties voor het kind in de thuissituatie na te bootsen." - Kinderpsycholoog Jeurissen | Prima.Psychologen.

 
 
 
 

   
   

SAMENSPELEN

 
 

Samenspelen is een ontwikkelingsproces, juist in dit tijdbestek van digitale individualisering. Kinderen leren zo om rekening met elkaar te houden, te delen en sociale regels in acht te nemen. Daarvoor is het nodig dat een kind zich veilig voelt, zich kan verplaatsen en de reactie en het gedrag van het andere kind kan interpreteren en begrijpen. Twee tot zes kinderen kunnen tegelijkertijd spelen met de PoppenVilla by Liliane®.

 

"Tweejarige kinderen met een taalachterstand ondervinden ook problemen in het spel met andere kinderen. Ze worden sociaal uitgesloten. De ervaring van het samenspelen die ze daardoor missen, brengt hun taalontwikkeling verder op achterstand. De sociale uitsluiting blijft zelfs voortbestaan tot aan hun middelbare schoolleeftijd." - Elisabeth Brekke Stangeland Noorwegen.

 
 
 
 

   
   

SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING

 
 

Kinderen tonen in het villaspel - spontaan of geregisseerd - hun sociaal-emotionele status. De PoppenVilla stimuleert hen in het oefenen met sociale omgangsvormen, kinderen 'kijken bij elkaar af'.

 

"Fantasiespel is het oefenen met sociale vaardigheden, en is positief voor het verwerken van life-events." - Louise Berkhout | Universiteit Groningen.

 
 
 
 

   
   

SOLITAIR SPELEN

 
 

Het stimuleren van samenspel scoort hoog in het basisonderwijs en de kinderopvang. Het is een eerste voorbereiding op samenwerking in het latere leven. Er zijn echter kinderen die beter gedijen als ze alleen spelen en leren. Voor wie samenspel onnatuurlijk aanvoelt en hen energie kost.

 

"Circa een derde deel van de kinderen is introvert. Deze kinderen geven de voorkeur aan solitaire activiteiten. Zo kunnen zij tot hun [creatieve] recht komen. Het onderwijs dwingt hen in een tegennatuurlijke groepsmodus. De hoeveelheid stimuli werkt remmend op hun ontwikkeling | op hun welzijn." - Susan Cain | Co-founder and CEO Quiet Revolution US.

 
 
 
 

   
   

SPELEN

 
 

Spelen is voor kinderen leven. Ze vereenzelvigen zich met hun speelobject. Daarom is kwaliteit zo belangrijk. De kwaliteit van het ontwerp, van de hoogwaardigheid en de esthetiek van de materialen, van de kindvriendelijkheid in de praktijk. De PoppenVilla by Liliane® stimuleert samenspel tussen twee tot zes kinderen. Solitair gerichte kinderen kunnen zich hier terugtrekken in hun eigen wereld.

 
Kinderen die in het geheel něet spelen hebben ons nodig.
 

"Kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool zouden meer gelegenheid moeten krijgen om zonder onderbreking te spelen, en zonder dat volwassenen daar een doel bij stellen. Mijn advies is om kinderen minstens een paar uur per dag vrij te laten spelen. Taal en rekenen zijn al speerpunten in het onderwijs in groep 1 en 2 geworden, en ik constateer een afnemende kennis over het belang van spelen. Fantasiespel is het oefenen met sociale vaardigheden, en is positief voor het verwerken van life-events." - Louise Berkhout | Rijksuniversiteit Groningen.

 
 
 
 

   
   

TAAL- EN SPRAAKONTWIKKELING

 
 

De PoppenVilla by Liliane® stimuleert spontane spraak en het oefenen met woorden. Zo gebruiken de asielzoekerscentra in Nederland de villa voor de taalontwikkeling van vluchtelingen-kinderen. Het is zeer effectief. De kinderen leren rap de namen van alle objecten die in een huis en in hun woonomgeving voorkomen.

 

"Logopedisten gebruiken poppenhuizen professioneel in hun praktijken. Dat kinderen hun eigen pop van thuis kunnen meenemen en er in de PoppenVilla by Liliane® mee kunnen spelen,  is voor logopedisten een goed uitgangspunt om spontane spraak bij kinderen uit te lokken." - Elisa Gielen, directeur van TinyEYE Europe | online logopedie praktijk.

 
 
 
 

   
   

THERAPIE ONDERSTEUNING

 
 

In de geestelijke gezondheidszorg wordt de villa [spel-] therapeutisch ingezet, in het werken met kinderen, pubers en volwassenen [systemisch werk, familieopstellingen]. Een gezondheidszorgpsycholoog: ‘PoppenVilla by Liliane® goed voor beleving en behandeling'.

 

"Pain travels through families until someone is ready to feel it. The pain we do not heal becomes the legacy of our children. If you want to heal the children, heal the adults first." - Stephi Wagner.

 
 
 
 

   
   

VEILIGHEID

 
 

Als kinderen tot spel komen voelen ze zich veilig.

 

"De PoppenVilla by Liliane® wordt dagelijks intensief gebruikt op de basisschool van ons asielzoekerscentrum. Ze ondersteunt namelijk de twee hoofddoelen van ons werk: het bieden van veiligheid [spelen is voor kinderen veilig] en het aanleren van de Nederlandse taal [het speels benoemen van de verschillende ruimten en onderdelen in een huis]." - Ella van Essen | directeur AZC.

 
 
 
 

   
   

VERHALEN VERTELLEN

 
 

In het kinderdagverblijf en op school bouwen kinderen samen verhalen rondom de PoppenVilla, en elke dag wordt er een stukje bijgebouwd. Zo ontstaan nieuwe kinderboeken...

 

"De taal op onze basisschool groeit ontzettend door de PoppenVilla, kinderen spelen met zowel poppen als met auto's waardoor ze aan elkaar vertellen wat ze aan het doen zijn." - Manon Waltmans | leerkracht basisschool De Zonnewijzer Roermond.

 
 
 
 

   
   

VERSTANDELIJKE | FYSIEKE BEPERKING

 
 

Voor kinderen met een [meervoudige lichamelijke en/of verstandelijke] beperking is de grootte van de poppen [30 cm], waarvoor de PoppenVilla by Liliane® gebouwd is, handzamer dan kleine popjes. De villa op kindhoogte is voor hen gemakkelijker om mee te spelen dan de gangbare poppenhuizen.

 

"Het gebruik van passend spelmateriaal binnen de thema-hoeken van de therapeutische kleuterklassen geeft de kinderen de gelegenheid om verbeeldend te spelen, te kunnen exploreren, imiteren en praten. Een PoppenVilla by Liliane® waar kinderen met hun eigen speelpop of knuffel een rol in kunnen spelen heeft in die zin een meerwaarde vanwege de herkenbaarheid en vertrouwdheid." - Adelante Zorggroep Valkenburg.

 
 
 
 

   
   

VERWERKING

 
 

"De PoppenVilla's worden in ziekenhuizen ingezet bij diagnosticeren, bij de behandeling en bij het verwerken van traumatische ervaringen. Kinderartsen, psychologen en psychiaters kunnen hierdoor beter contact leggen met kinderen. Soms kunnen kinderen moeilijk verwoorden wat zij hebben meegemaakt, maar kunnen dit wel in hun spel laten zien, de PoppenVilla is hierbij een mooi hulpmiddel." - Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht WKZ - afdeling Medische Psychologie.

 

"Kinderen kunnen in fantasiespel ervaringen verwerken als ze spelen zonder een vooropgezet doel." - Louise Berkhout | RU Groningen.

 
 
 
 

   
   

VRIENDJES MAKEN

 
 

De PoppenVilla by Liliane® biedt kinderen een actieve ontmoetingsplek om spontaan nieuwe vriendjes te leren kennen. Het onderlinge contact start ontspannen via de villa, in hun eigen speltaal. Ze stimuleren elkaar in het bedenken van verrassende verhaalwendingen, en bijna ongemerkt ontstaan er tussen hen verbindingen. Zo kunnen kinderen spelenderwijs ontdekken of er een connectie is met elkaar die kan uitvloeien in een vriendschap.

 

Een eventuele taalbarričre is geen rem op nieuwe ontmoetingen. Via de PoppenVilla by Liliane® kunnen kinderen woordeloos met elkaar communiceren. Spel is hun universele taal.

 

"Een imaginair vriendje is altijd beschikbaar, dus dat biedt kinderen de mogelijkheid om alles wat ze doen, denken en zijn, te toetsen aan dat vriendje. Kinderen met een fantasievriendje vertellen over [of aan] hun denkbeeldige vriendje en leren zo verhalen te onthouden en ze volledig na te vertellen. Dat is goed voor zowel de taalvaardigheid als voor het geheugen." - Martine Delfos | biopsycholoog.

 
 
 
 

   
   

ZORGZAAMHEID

 
 

Door goed voor hun poppenkinderen en hun woonhuis te zorgen, ervaren kinderen de waarde van liefdevol omkijken naar een ander.

 

"De echte beloning voor goed ouderschap is niet dat uw kinderen u dankbaar zijn, maar dat ze aardig zijn voor hun nakomelingen." - Alain de Botton.

 
 
 

De ontwerper Liliane Limpens was eerder hoofd- en eindredacteur van het kunsttijdschrift Harlekijn [Harlekijn Holland BV], hoofd van de informatieafdeling van de nationale organisatie voor de kunsteducatie [LOKV] en initiatiefnemer | bestuurslid van het Ronald McDonald Huis Maastricht, een opvangvoorziening voor familie van ernstig zieke kinderen in het academisch ziekenhuis Maastricht. Ondersteuning van het Liliane Fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingsgebieden. Bedrijfscoach JINC voor jongeren met een sociaal-economische achterstand en hun arbeidsmarkt.

 
   
 
     
 
 
Entree Visie Missie PoppenVilla leading PoppenVilla light Voor wie Kinderopvang School Gezondheidszorg Geriatrie Bestelmodules Leveranciers Nieuws Contact